WIJNMAKERSGILDE DE BOOGAERD

Diepenbeek



"Ons bindt de vriendschap en de wijn geeft ons de vreugde!"

NOTENWIJN (Nocino)

Recepten voor het maken van een wijn type Porto.

Wij vertrekken van onrijpe okkernoten in de groene bast.
De okkernoten worden bij voorkeur in juni geplukt, volgens onze Italiaanse vrienden
best op 24 juni (San Giovanni - Sint Jan).

groene okkernoten
Recept 1


5l rode wijn
1 witte wijn
15 noten
0,5l alcohol 97°
450 gr suiker
bereiding:
Noten in de bast laten en klieven. Voeg alle ingredienten in een mandfles met waterslot. Acht weken laten trekken en dagelijks schudden. Na acht weken filteren of hevelen en bottelen. Proeven met Kerstmis.  

Recept 2

13,5l rode wijn
40 okkernoten
1l alcohol 96°
2200 gr suiker

bereiding:
Noten in de bast laten en klieven. Overgieten met 1l alcohol. Drie weken laten trekken. Voeg wijn en suiker toe. Drie maanden laten trekken en af en toe schudden.
Hevelen en bottelen. Kan ook met witte wijn gemaakt worden.  

Recept 3

6l rode wijn
1l witte wijn
1l alcohol 96°
1000 gr suiker
20 okkernoten, heel laten (groene onrijpe noten waar de noot nog niet in gevormd is. Ongeveer 21 juni afplukken).

bereiding:
Ingredienten samenvoegen in een emmer die dichtgedaan kan worden. Elke dag schudden. Drie maanden laten trekken, overhevelen en 1 liter witte wijn toevoegen omdat hij anders te sterk is.  

Recept 4

5l noordkriekenwijn
2l appelwijn
16 noten, geplet
0,5l alcohol 86°
600 gr suiker

bereiding:

Ingredienten samenvoegen. Elke dag schudden gedurende 30 dagen. Na 60 dagen overhevelen. Na 180 dagen klaar.  

update 19/12/2016